3 punten om rekening mee te houden bij het aanbrengen van verlichting

3 punten om rekening mee te houden bij het aanbrengen van verlichting

Wanneer u net bent verhuisd, dan moet u met heel veel zaken rekening houden. Wat te denken van de indeling, eventuele verbouwingen en andere praktische zaken die uw huis bewoonbaar maken. Eén van de meest belangrijke zaken is het aanbrengen van verlichting. Dit moet namelijk op een juiste manier worden gedaan zodat het hele lichtnetwerk straks werkt als u uw woning wilt betrekken. Echter is dat niet zo gemakkelijk gedaan. Via dit artikel willen u wijzen op 3 dingen waar u rekening mee moet houden bij het aanbrengen van verlichting in uw nieuwe woning.

1. Goede voorbereiding

In veel gevallen is een goede voorbereiding het halve werk en zo is het ook met het aanbrengen van verlichting. Zo moet u eerst goed nadenken over wat voor soort verlichting u in uw nieuwe woning wilt hebben. Een hanglamp vergt namelijk een hele andere voorbereiding dan bijvoorbeeld ledspots. Daarbij dient u ook rekening te houden met de positie van de centraaldoos. Hier komen schakelaars, snoeren en het stopcontact met elkaar in aanraking waardoor er licht mogelijk is. Belangrijk is dat de stroom is uitgeschakeld als u eenmaal wilt beginnen met het aanbrengen van verlichting. Anders kunnen er namelijk ernstige ongelukken gebeuren. Wanneer u niet zeker bent of u met de juiste stoppengroep aan het werk bent, kunt u voor de zekerheid de hele stroom uitschakelen. Hierdoor kunt u veilig aan het werk gaan.

Een hanglamp vergt namelijk een hele andere voorbereiding dan bijvoorbeeld ledspots.

2. Status van het stopcontact

Tevens moet u rekening houden met de status van het stopcontact. Deze kan namelijk wel of niet geaard zijn. Het verschil kunt u merken aan de hoeveelheid kabels die bij het stopcontact zitten. Ieder contact heeft standaard twee kabels. Mocht er een derde aanwezig zijn, dan is dit vaak de aarddraad. Als u deze tegenkomt, dan weet u dat het een geaard stopcontact is. Belangrijk is dat deze draden niet in aanraking komen met het metalen gedeelte. Hierdoor kan namelijk kortsluiting ontstaan. Het geïsoleerde toevoerdraad zou dit in principe moeten voorkomen, maar helaas is niets zeker.

3 punten om aan te denken bij het aanbrengen van verlichting

3. Plafond

Ook met het plafond dient rekening te worden gehouden bij het aanbrengen van verlichting. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal. Bij een plafond van gips kan niet iedere lamp zomaar worden opgehangen, zeker een zwaar exemplaar is dan uit den boze. Een plafond van beton is hier beter tegen bestand en kan meerdere soorten lampen aan. Kijk daarom goed naar de stevigheid van het plafond en pas het soort verlichting op aan.

Wilt u nog meer van dit soort verhuistips lezen? Dan kunt terecht op deze pagina