Is het einde van de gloeilamp in zicht?

Is het einde van de gloeilamp in zicht?

Al jarenlang wordt er aangekondigd dat de gloeilamp verboden zal worden. Maar toch kun je deze tot op de dag van vandaag nog kopen in doe-het-zelfzaken tot zelfs de supermarkt. Iedereen kent de klassieke gloeilamp met zijn glazen peervorm en een gloeidraad van wolfraam. En wanneer je gloeilamp zegt denken veel mensen ook meteen aan Philips. Maar de oude glorie van die dagen is niet meer zo aanwezig, want ondanks dat er geen definitief verbod is wordt de gloeilamp langzaam ingehaald door de andere alternatieven. 

Het verbod op gloeilampen

Al in 2012 werden alle gloeilampen door de EU verboden. Alleen oude partijen waarvan aangetoond kan worden dat ze geproduceerd zijn voor die datum mogen nog verkocht worden. Vandaar dat je nog steeds gloeilampen tegenkomt in verschillende winkels. Maar de wet werd op een gegeven moment omzeild, doordat lampen van een versterkte constructie wel verkocht mochten worden. De fabrieken en lampenwinkels gingen over op dit soort lampen. Uiteindelijk zijn deze ook verboden. Maar de gloeilampen van oude partijen mogen nog steeds verkocht worden. De gloeilamp zal dus nog steeds gekocht kunnen worden in lampenwinkels.

De gloeilamp zal dus nog steeds gekocht kunnen worden in lampenwinkels.

Gloeilampen verboden?

De inefficiëntie van een gloeilamp

Ondanks dat de gloeilamp nog overal volop te koop is, is het product toch op zijn retour. De belangrijkste reden daarvoor is de inefficiëntie van de lamp. De gloeilamp gebruikt in vergelijking met de concurrenten erg veel elektriciteit. Terwijl het meeste van die energie wordt kwijtgeraakt als warmte en er maar een klein gedeelte omgezet wordt in licht. Vandaar dat veel mensen steeds vaker kiezen voor de concurrenten zoals spaarlampen en led-lampen, omdat deze een veel groter rendement aan licht hebben. Waarvoor ze veel minder energie kwijt zijn. Minder gebruik is op de lange termijn beter voor je beurs en het milieu.

Bron: Lampenwinkels.nl