Verlichting in je tuin? Zo leg je het aan!

Verlichting in je tuin? Zo leg je het aan!

De meeste Nederlanders hebben de verlichting in hun woning prima voor elkaar. Maar hoe zit dit buiten? En nee, dan doelen we niet op de verlichting naast de voordeur. We bedoelen in dit geval de verlichting in je tuin. Steeds meer mensen hebben namelijk verlichting in hun tuin. Waarom? Omdat dit zorgt voor extra sfeer in je tuin. Net als binnen kun je buiten namelijk ook sfeer aanbrengen met behulp van verschillende soorten verlichting. Dit maakt het bijvoorbeeld een stuk aantrekkelijker om ook ’s avonds in je tuin te gaan zitten. Heb jij nog geen lampen in je tuin maar wil je dit wel? Dan is het van belang dat je tuinverlichting aanlegt. Maar hoe doe je dit eigenlijk?

 

Maak een lichtplan


Veel mensen maken de fout om klakkeloos ergens verlichting te plaatsen in hun tuin. Dit is echter niet verstandig. Het is beter om een lichtplan te maken voor je tuin. In dit lichtplan geef je aan waar jij allemaal verlichting in je tuin wilt hebben. Op deze manier weet je dus precies waar je straks welk soort verlichting wilt hebben. Dit maakt het eveneens een stuk makkelijker om de benodigde elektra naar de tuinverlichting aan te leggen. En daarnaast voorkomt het maken van een lichtplan natuurlijk een hoop extra werk.


Elektra aanleggen

Voordat je de verlichting in je tuin kunt gebruiken, moet er natuurlijk wel elektriciteit aanwezig zijn. De kans is namelijk groot dat jij niet voor verlichting gaat die werkt op zonne-energie of op batterij. Om de tuinverlichting te laten werken, moet er dus een elektriciteitskabel naar buiten gelegd worden. Voor wat betreft het aanleggen van elektriciteit buiten je woning zijn een aantal regels opgesteld. Zo moeten elektriciteitskabels namelijk op een minimale diepte liggen. De elektra buiten wordt immers blootgesteld aan wisselende weersomstandigheden en dat vergroot de kans op problemen.


Elektricien inschakelen


Wil jij verlichting in je tuin maar heb je geen idee hoe je dit aan moet leggen? Schakel dan een elektricien in. Een elektricien weet namelijk precies hoe hij te werk moet gaan. Hij kent de regels en kan de boel naar behoren aansluiten. Een elektricien kan overigens niet alleen de elektriciteitskabel aanleggen. Nee, hij kan daarnaast ook direct de verschillende armaturen in uw tuin aansluiten op het elektriciteitsnetwerk. Op deze manier weet u zeker dat de elektra op de juiste manier is aangesloten en naar behoren werkt.

Bron: Elektricien Aan Huis