Waar op letten bij het kopen van een lamp

Waar op letten bij het kopen van een lamp

Lampen komen in allerlei vormen en maten voor en ook in verschillende prijzen die kunnen varieren van 5 tot 15.000 euro. Er is een belangrijk verschil tussen de lamp en de lichtbron en de totale ervaring van deze twee samen. Met de lamp bedoelen we de vorm, de kleur, de bediening en de functie. Met de lichtbron bedoelen we de kleur van het licht, de lichtsterkte, de dim mogelijkheden, de levensduur en de kosten van de lichtbron.

Doel van de lamp

Bepaal eerst waar de lamp komt te hangen. Is dit in de woonkamer of in de gang of de schuur of de badkamer? Is het primaire doel van de lamp de ruimte goed verlichten of moet de lamp sfeer brengen en hoeft het licht niet altijd op 100% te verlichten? Je kunt een keuze maken tussen een hanglamp, plafonniere, een spot of een designlamp. Afhankelijk van hoe hoog je plafond is, is een hanglamp wel/niet geschikt aangezien deze soms te laag komt als mensen eronder door kunnen lopen. Een plafonniere is zeer functioneel en hangt dichtbij het plafond en is ideaal om te gebruiken in de gang, wc, slaapkamer of keuken.

Design en materiaal

Het design van een lamp is vooral een persoonlijke kwestie. Wat de een mooi vindt vindt de ander weer niet mooi. Heb je een partner waarmee je samenwoont, succes! Het materiaal waarvan de lamp is gemaakt is ook belangrijk want realiseer dat hout wel eens kan verkleuren en staal een stuk zwaarder is, maar daarentegen ook makkelijker schoon te maken is. Het is overigens prima om een lamp 2 keer per jaar schoon te maken, want als het goed is wordt de lamp niet echt vies. Designlampen zijn eigenlijk altijd duurder omdat het geen massaproductie is. Met een designlamp kun je jouw ruimte echt personaliseren en sfeervol maken of juist zakelijk.

Met een designlamp kun je jouw ruimte echt personaliseren en sfeervol maken of juist zakelijk.

Lichtkleur

Komt de lamp in de woonkamer te hangen, dan is een warmere en wellicht een gele of goude kleur mooier want dat creeert een knusse en gezellige situatie, maar komt de lamp in je werkkamer, dan is het handig om een fellere lichte kleur te hebben. 

Soort lichtbron

De beste keuze is eigenlijk altijd een LED lamp, maar vind je die te duur, dan kun je terugvallen op halogeenlampen of gloeilampen (deze kunnen wel warm worden!) of gasontladingslampen. LED lampen gaan lang mee en verbruiken weinig stroom wat dus aantrekkelijk is. Spaarlampen hebben even de tijd nodig om op volle kracht te branden, TL lampen zijn voornamelijk functioneel en zijn groot van stuk.  

Lampen vergelijken op Lampenvinden.nl

Dimbare lampen

Een zeer handige eigenschap van sommige lampen is dat ze dimbaar zijn. Met een dimmer kun je dus kiezen of je fel en veel licht wilt of zacht en wat minder licht. Een dimmer is ideaal, maar kost ook meer geld en de lichtbron die je koopt moet wel dimbaar zijn. Let dus ook op als je een LED lamp koopt, dat deze ook daadwerkelijk dimbaar is. In lampenwinkel zul je ook staande lampen tegenkomen, deze bevatten soms ook al een dimmer wat erg handig is. 

Conclusie

Als je een lamp gaat kopen zijn er meerdere aspecten die belangrijk zijn om een goede keuze te maken. Denk aan de plek waar de lamp komt te hangen en wat de belangrijkste functie is van de lamp, wordt het een hanglamp, staande lamp of een plafonniere en welke vorm, design en kleur moet de lamp hebben.